- Szczegóły
Niezależnie od wielkości lokalu i jego rodzaju, normy prawne jasno określają warunki przechowywania artykułów świeżych, jak mleko, nabiał, mięso, świeże warzywa i owoce. Z pomocą idą komory chłodnicze specjalnie zaprojektowane i przystosowane dla gastronomii.
ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO TO PODSTAWA
Od zarania dziejów człowiek starał się znaleźć sposób na przedłużenie przydatności do spożycia swoich plonów. Na początku były doły wykładane roślinami, później pojawiły się ziemianki i piwniczki. W dzisiejszym świecie także i ten temat zdominowała technologia, która zmienia się niemalże z dnia na dzień i daje co raz to lepsze rozwiązania. Dziś na szeroką skalę w gastronomii znajdują zastosowanie komory chłodnicze, które mogą mieć powierzchnię od 3 aż do 150 metrów kwadratowych. Mają one na celu utrzymanie wymaganej do właściwego przechowywania temperatury.
Zadaniem właścicieli lokali jest dostarczenie zdrowego posiłku, wykonanego ze świeżych półproduktów. To przede wszystkim kwestia bezpieczeństwa i zdrowia klientów lokalu. Nie ulega wątpliwości, że artykuły spożywcze ulegają bardzo szybko zepsuciu, jeśli nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W nieodpowiednich warunkach tracą cenne wartości odżywcze, witaminy, enzymy, a także smak i właściwą konsystencję. Namnażają się bakterie, które powodują przyspieszony rozkład produktów. Walory odżywcze i smakowe są dla restauratorów na wagę złota, podobnie jak zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Jak zatem przechowuje się szybko psujące się produkty w gastronomii?
WACHLARZ MOŻLIWOŚCI
Okazuje się, że nawet przeciętny Kowalski ma do czynienia z komorami chłodniczymi. Duże lodówki na stacjach benzynowych, w marketach, sklepach osiedlowych, a także nasze domowe lodówki - to także komory chłodnicze. Im większe potrzeby, tym oczywiście producenci starają się zaproponować bardziej adekwatne rozwiązania.
KOMERCYJNE SZAFY CHŁODNICZE I MROŹNE
Znajdują one zastosowanie do przechowywania uprzednio już zamrożonych i schłodzonych produktów. Są bardzo powszechne i dość ekonomiczne.
KOMORY PRZEMYSŁOWE
Ten rodzaj już bardziej zaawansowanych i profesjonalnych komór jest projektowany z użyciem najwyższej jakości komponentów i atestowanych, certyfikowanych urządzeń i elementów. Są one indywidualnie projektowane, aby zapewnić możliwie najlepsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni oraz rozwiązania odpowiednie do potrzeb najbardziej wymagających klientów, a także zadbać o energooszczędność całego układu. Jakoś i bezpieczeństwo elementów to tutaj absolutny priorytet.
KOMORY KOMERCYJNE
Ten rodzaj komór produkowany jest także na wymiar, dzięki czemu pozwalają najbardziej ergonomiczne zagospodarowanie przestrzeni obiektu. Nie zawsze są jednak najlepszej jakości - wszystko zależy od budżetu i zaproponowanych rozwiązań technologicznych i komponentów.
Najważniejszym elementem konstrukcji całej komory są oczywiście instalacje chłodnicze, które zapewniają odpowiednią temperaturę w obiekcie, odbierając od umieszczonych w komorze produktów spożywczych ciepło i za pomocą czynnika chłodniczego odprowadzają je z wnętrza komory. Bardzo ważne jest przeprowadzanie regularnej modernizacji układów chłodzenia, aby nie doprowadzić do namnażania się bakterii, a co za tym idzie skracania przydatności do spożycia umieszczonych w komorze produktów. Ściany komór charakteryzują się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej, dzięki czemu możliwe jest dłuższe zachowanie wymaganej temperatury bez strat. Stosuje się w nich drzwi uchylne lub przesuwne, które muszą być jednak odpowiednio uszczelnione, aby stanowiły odpowiednią barierę dla wyższej temperatury, jaka panuje na zewnątrz komory.
DOBÓR ODPOWIEDNIEJ FIRMY I ROZWIĄZAŃ
Jak widać, rozwiązań jest całkiem sporo. Wszystko zależy od przeznaczenia danej komory chłodniczej i ilości pieniędzy, jaką dysponujemy. Oto lista dystrybutorów i firm, które rekomendujemy i z którymi współpracujemy:
- Alfaco - czołowy dystrybutor branży HVAC, który oferuje profesjonalną kontrolę układów chłodniczych, zintegrowane rozwiązania sterowania i oszczędności energii w systemach chłodnictwa komercyjnego
- Schiessl - firma, która zapewnia wsparcie w doborze i projektowaniu układów chłodniczych do komór przechowalniczych, a także ich serwis i wymianę czynników chłodniczych najwyższej generacji
- Systherm - dystrybutor klimatyzatorów Gree, Samsung
- Klima-therm - dystrybutor klimatyzatorów Fujitsu
- Thermosilesia - dystrybutor klimatyzatorów Rotenso
- Refsystem - dystrybutor klimatyzatorów Haier
- Vapcold - dystrybutor klimatyzatorów Sinclair.