Telefon +48 509 682 423

  Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

chłodnia

Niezależnie od wielkości lokalu i jego rodzaju, normy prawne jasno określają warunki przechowywania artykułów świeżych, jak mleko, nabiał, mięso, świeże warzywa i owoce. Z pomocą idą komory chłodnicze specjalnie zaprojektowane i przystosowane dla gastronomii.

ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO TO PODSTAWA

Od zarania dziejów człowiek starał się znaleźć sposób na przedłużenie przydatności do spożycia swoich plonów. Na początku były doły wykładane roślinami, później pojawiły się ziemianki i piwniczki. W dzisiejszym świecie także i ten temat zdominowała technologia, która zmienia się niemalże z dnia na dzień i daje co raz to lepsze rozwiązania. Dziś na szeroką skalę w gastronomii znajdują zastosowanie komory chłodnicze, które mogą mieć powierzchnię od 3 aż do 150 metrów kwadratowych. Mają one na celu utrzymanie wymaganej do właściwego przechowywania temperatury.
Zadaniem właścicieli lokali jest dostarczenie zdrowego posiłku, wykonanego ze świeżych półproduktów. To przede wszystkim kwestia bezpieczeństwa i zdrowia klientów lokalu. Nie ulega wątpliwości, że artykuły spożywcze ulegają bardzo szybko zepsuciu, jeśli nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W nieodpowiednich warunkach tracą cenne wartości odżywcze, witaminy, enzymy, a także smak i właściwą konsystencję. Namnażają się bakterie, które powodują przyspieszony rozkład produktów. Walory odżywcze i smakowe są dla restauratorów na wagę złota, podobnie jak zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Jak zatem przechowuje się szybko psujące się produkty w gastronomii?

 

WACHLARZ MOŻLIWOŚCI

Okazuje się, że nawet przeciętny Kowalski ma do czynienia z komorami chłodniczymi. Duże lodówki na stacjach benzynowych, w marketach, sklepach osiedlowych, a także nasze domowe lodówki - to także komory chłodnicze. Im większe potrzeby, tym oczywiście producenci starają się zaproponować bardziej adekwatne rozwiązania.

 

KOMERCYJNE SZAFY CHŁODNICZE I MROŹNE

Znajdują one zastosowanie do przechowywania uprzednio już zamrożonych i schłodzonych produktów. Są bardzo powszechne i dość ekonomiczne.

 

KOMORY PRZEMYSŁOWE

Ten rodzaj już bardziej zaawansowanych i profesjonalnych komór jest projektowany z użyciem najwyższej jakości komponentów i atestowanych, certyfikowanych urządzeń i elementów. Są one indywidualnie projektowane, aby zapewnić możliwie najlepsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni oraz rozwiązania odpowiednie do potrzeb najbardziej wymagających klientów, a także zadbać o energooszczędność całego układu. Jakoś i bezpieczeństwo elementów to tutaj absolutny priorytet.

 

KOMORY KOMERCYJNE

Ten rodzaj komór produkowany jest także na wymiar, dzięki czemu pozwalają najbardziej ergonomiczne zagospodarowanie przestrzeni obiektu. Nie zawsze są jednak najlepszej jakości - wszystko zależy od budżetu i zaproponowanych rozwiązań technologicznych i komponentów.
Najważniejszym elementem konstrukcji całej komory są oczywiście instalacje chłodnicze, które zapewniają odpowiednią temperaturę w obiekcie, odbierając od umieszczonych w komorze produktów spożywczych ciepło i za pomocą czynnika chłodniczego odprowadzają je z wnętrza komory. Bardzo ważne jest przeprowadzanie regularnej modernizacji układów chłodzenia, aby nie doprowadzić do namnażania się bakterii, a co za tym idzie skracania przydatności do spożycia umieszczonych w komorze produktów. Ściany komór charakteryzują się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej, dzięki czemu możliwe jest dłuższe zachowanie wymaganej temperatury bez strat. Stosuje się w nich drzwi uchylne lub przesuwne, które muszą być jednak odpowiednio uszczelnione, aby stanowiły odpowiednią barierę dla wyższej temperatury, jaka panuje na zewnątrz komory.

 

DOBÓR ODPOWIEDNIEJ FIRMY I ROZWIĄZAŃ

Jak widać, rozwiązań jest całkiem sporo. Wszystko zależy od przeznaczenia danej komory chłodniczej i ilości pieniędzy, jaką dysponujemy. Oto lista dystrybutorów i firm, które rekomendujemy i z którymi współpracujemy:

  • Alfaco - czołowy dystrybutor branży HVAC, który oferuje profesjonalną kontrolę układów chłodniczych, zintegrowane rozwiązania sterowania i oszczędności energii w systemach chłodnictwa komercyjnego
  • Schiessl - firma, która zapewnia wsparcie w doborze i projektowaniu układów chłodniczych do komór przechowalniczych, a także ich serwis i wymianę czynników chłodniczych najwyższej generacji
  • Systherm - dystrybutor klimatyzatorów Gree, Samsung
  • Klima-therm - dystrybutor klimatyzatorów Fujitsu
  • Thermosilesia - dystrybutor klimatyzatorów Rotenso
  • Refsystem - dystrybutor klimatyzatorów Haier
  • Vapcold - dystrybutor klimatyzatorów Sinclair.