Telefon +48 509 682 423

  Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Systemy klimatyzacji stosowane w gastronomii

Prawidłowo zaprojektowana i wykonana instalacja klimatyzacji i wentylacji jest ogromnie ważna w funkcjonowaniu kuchni gastronomicznej. Z jednej strony kuchnia generuje duże ilości pary wodnej, zapachy oraz inne zanieczyszczenia, a z drugiej musimy zadbać o komfort pracy. Przy źle dobranej instalacji obniża się jakość powietrza. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach.

Wysoka temperatura

Wiadomo, że w kuchni zazwyczaj jest gorąco. Podczas pieczenia, smażenia, gotowanie wydziela się spora ilość ciepła. Są to pomieszczenia narażone na nagrzewanie się. Dlatego zaprojektowanie oraz wykonanie systemu chłodzącego jest tak ważne. System musi pracować nieprzerwanie, bezawaryjnie, na najwyższym poziomie przez długi okres czasu. I tutaj okazuje się, że aby zapewnić komfort, sama klimatyzacja nie wystarczy. Niezbędna jest prawidłowa wentylacja. Wentylacja w gastronomii odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu wilgotności oraz niwelowania intensywnych zapachów.

Systemy klimatyzacji

Trzeba pamiętać, że procesy klimatyzacji i wentylacji są procesami połączonymi, gdyż dotyczą wspólnie wszystkich pomieszczeń objętych instalacją. Zazwyczaj stosuje się w obiektach gastronomicznych oddzielne systemy do części kuchennej, jak i do części konsumpcyjnej. Najczęściej w pomieszczeniach gospodarczych i magazynowych stosuje się mechaniczny wyciąg zużytego powietrza. W samej kuchni zaleca się system nawiewowo-wywiewny. Wentylacja zawsze działa w sposób ciągły. Wyróżnia się  podział na wentylację ogólną. Ma ona za zadanie usuwanie zanieczyszczonego powietrza z całego pomieszczenia i wprowadzanie świeżego. Dalej mamy wentylację miejscową, która wychwytuje substancje zanieczyszczające w miejscu ich wydzielania. Są to np. okapy. Musi być ona kompatybilna z wentylacją ogólną. I zostaje nam klimatyzacja, która pozwala na wymianę powietrza w pomieszczeniu, dążąc do utrzymania zadanych warunków klimatycznych.